Les mer
- Artikkeltest
- Intervju
- IntervjuPå lørdag er Cosmopolite vert og venue for å gi plass til et spennende tilskudd til den ghanesiske og vestafrikanske, moderne musikkfronten.
Festivalsjef for Oslo World, Alexandra Archetti Stølen påpeker at Cosmopolite har vært samarbeidspartner med festivalen like lenge som den har eksistert. Faktisk i hele 30 år! Hun utdyper:
- Samarbeidet mellom Oslo World og Cosmopolite er fantastisk, det er viktig og det blir mer og mer viktig for hvert år som går. Å kjempe for musikk fra hele verden i Oslo, å skape arenaer for de stemmene som ikke er stamgjester på norske festivaler, trengs. Cosmopolite har vært og er en viktig arena for menneskemøter, sier Archetti Stølen begeistret!
Musikkhistorie i veggene og på scenen
Kunstnerisk leder Miloud Guiderk ved Cosmopolite Scene er begeistret for årets Oslo World-bookinger på Cosmopolite:
- Det vi får høre på Cosmopolite i år under Oslo World er veldig kosmopolitisk! Et utrolig variert kunstnerisk utvalg konserter som viser en bredde av musikkhistorien, sier Guiderk.
Oslo World markerer i år 30-årsjubileum og festivalen har samarbeidet med Cosmopolite i like mange år. Alexandra omtaler Miloud som «en mentor» og et menneske hun har stor respekt for:
- Miloud står for kvalitet og lidenskap, to av de viktigste egenskapene en booker kan ha. Sånn har han og hele teamet på Cosmopolite bygget opp en scene med stor kredibilitet og varme. Verden er et kaldere sted, bookerne er blitt mer kyniske, bransjen kjøpes opp av store aktører som har eiere i USA og andre land. Det er viktig å støtte de som har gitt og fortsatt gjør ALT for at byen vår ikke skal bli fattigere, karakterløs og kynisk! sier Alexandra og fortsetter:
- Cosmopolite Scene er stor og intim på samme tid. Alt passer på Cosmopolite, alle sjangre passer der, men først og fremst er dette et sted med hjerte og sjel. Vi trenger større hjerter og mer sjel i dagens samfunn.
Musikk som aktivisme gir håp for Ukraina-krigen
Tema for Oslo World i år er «Musikk og aktivisme» som festivalsjefen forklarer slik:
- Vi tror på musikken og kunstens kraft i samfunnet. Vi tror på at vårt engasjement kan endre samfunnet!
En spesiell booking i år, som bokstavelig talt er aktivisme, er et samarbeid mellom Cosmopolite Scene og Oslo World. Artisten er DAGADANA – en polsk-ukrainsk duo som utforsker røttene og sin felles slaviske kulturarv. Et prosjekt som har fått om enda større betydning etter invasjonen av Ukraina, og den påfølgende hendelsen, at det nå befinner over 1 million ukrainere seg i Polen.
Om bookingen sier festivalsjefen:
- Cosmopolite har lenge hatt en drøm å lage en polsk-ukrainsk konsert og anledningen var perfekt i år. DAGADANA er et veldig bra band. Igjen er det kvaliteten som bør være ledestjerna her, og kanskje danselyst. Dette er musikk som passer like bra til ettertanke og nostalgi, som til dansing og samhold.
Ellers vil festivalsjefen anbefale den tyrkiske superstjerna Gaye Su Akyol som spiller 1. november:
- Til alle som elsker Altin Gün - møt opp neste uke på Oslo World. Gaye er så rå!
TIL INFO: Oslo World tar sted mellom 30. oktober og 5. november. Syv av konsertene tar sted på Cosmopolite og her følger en oversikt:
Les mamans du Congo & Rrobin – 31. oktober
ELEKTRONIKA RAP FOLK
Rap møter Kongos kulturarv
Med den karismatiske sangeren og perkusjonisten Gladys Samba i front, fremfører kvinnekollektivet Les Mamans du Congo låter på Lari-språket om sitt folks historie og dagliglivet til kongolesiske kvinner. Det hele blir akkompagnert av den franske artisten RROBINs drømmeaktige elektroniske produksjon.
Hermanos Gutierréz – 31. oktober (UTSOLGT)
SURF ROCK
Cinematiske gitarbrødre
Når du lytter til Hermanos Gutiérrez, er det lett å tenke på komponisten Frédéric Chopins gamle visdomsord: “Ingenting er vakrere enn en gitar, muligens bortsett fra to gitarer”. Disse to gitaristene deler en forståelse som utgjør en intim kjerne i den ellers vidstrakte musikken de skaper. Med anstrøk av både surf-rock og ørkenblues, er Hermanos Gutiérrez musikk for den store, frie natur, med en stor dose inspirasjon fra Ennio Morricone og stemninger du kan få fra soundtracket til filmer av Jarmusch og Lynch.
Gaye Su Akyol – 1. november
PSYKEDELISK ROCK
En psykedelisk tyrkisk meteor
Det siste tiåret har Gaye Su Akyol blitt en av de største stjernene på den alternative tyrkiske musikkscenen. På albumene hennes hører vi en artist som er på konstant søken etter å utvide den anatoliske psychrocktradisjonen hun kommer fra. På scenen er hun rett og slett en av rockens mest karismatiske frontfigurer i dag. Hennes røykfulle stemme og atmosfæriske, nesten okkulte væremåte på scenen kan få henne til å virke som en utøver fra en annen tid.
Roberto Fonseca – 2. november
MAMBO RUMBA SALSA
En tidløs cubansk kabaret
Cubas musikkhistorie våkner til live når pianisten Roberto Fonseca og hans storband entrer scenen. Konsertene deres er begivenheter, spekket med dans, atmosfære og strålende musisering.
Huun-Huur-Tu – 3. november
STRUPESANG
Strupesangvirtuoser fra Tuva
Helt siden de ble stiftet på starten av nittitallet og ga ut gjennombruddsalbumet The Orphan’s Lament i 1994, har kvartetten Huun-Huur-Tu fra Tuva, en republikk sør i Sibir, brakt rituell strupesang fra Sentral-Asia til publikum over hele verden.
Sara Parkman – 3. november
MODERNE FOLK ELEKTRONIKA
Et stort gjennombrudd på den svenske folkemusikkscenen
Sara Parkman har funnet nye og uventede måter å omfavne svenske tradisjoner på. Sansen for sterke melodier og store dramatiske øyeblikk i musikken har gitt fiolinisten, sangeren og komponisten et stort gjennombrudd på den svenske folkemusikkscenen.
DAGADANA + DJ Yantimer – 4. november
MODERNE FOLK ELEKTRONIKA
Progressiv Polsk-ukrainsk sammensmelting
De siste 15 årene har DAGADANA utforsket polsk og ukrainsk kultur, og blandet tradisjonell slavisk musikk med alle tenkelige sjangere. Polen og Ukraina er naboland, begge med slavisk opprinnelse. De har lignende språk og skikker. I DAGADANAs utforskning av røttene sine, har bandet funnet en rekke interessante likheter og forskjeller mellom de to kulturene.