Les mer
- Artikkeltest
- Intervju
- IntervjuPå lørdag er Cosmopolite vert og venue for å gi plass til et spennende tilskudd til den ghanesiske og vestafrikanske, moderne musikkfronten.
Sangerinne og musiker Kristin Asbjørnsen står på scenen onsdag 16. november med en bestillingskonsert laget spesielt for Cosmopolites 30-årsjubileum. Det store ensemblet hun har med seg har vært samlet på den samme scenen hvor konserten vil foregå, i to dager for å øve før premieren.
- Du har laget en del nytt materiale til denne bestillingskonserten, fortell oss om dette!
- Jeg har skrevet en del nye sanger med egne norskspråklige tekster. Det har vært en ny og viktig bevegelse for meg. Den nye musikken har et mer transparent sonisk uttrykk enn tidligere, og henter samtidig impulser fra vestafrikansk mandinka og mer lyrisk, nordisk jazz. Selv liker jeg å kalle sangene for viser. Jeg har skrevet dem frem ved piano, men med mitt utvidete ensemble i tankene.
Det utvidede ensemblet kaller Kristin for «vidunderlig» og «med så sterke utøverstemmer». Det er Olav Torget og Eivind Aarset i et mestermøte på gitar, Anders Engen som spiller piano og perkusjon, korist Monica Ifejilika og den gambiske koraspilleren og sangeren Suntou Susso. Samt lydmaestro Lars Voldsdal og lys/videokunstner Eivind Hermann.
Ensemblet har bare disse to dagene å øve på sammen med fysisk oppmøte. Et naturlig spørsmål blir derfor: - Hvordan er det å samarbeide med utøvere som har så ulik «musikalsk bagasje»?
- Det tar tid å bli kjent musikalsk for å kunne finne hverandre, virkelig lytte til hverandre, for å kunne samskape. Det er alltid en lærerik ferd. Jeg er glad i arbeide med faste musikere over tid, å stå i fordypning sammen. Denne konserten bærer lange linjer, jeg har spilt lenge med hver utøver og samtidig er det nye møter på tvers.
Kristin setter stor pris på at hun ble spurt av Miloud om å lage en konsert for jubileumsferingen, og hyller samtidig Cosmopolite:
- Cosmopolite har åpnet nye verdener for meg gjennom mange store musikkopplevelser opp gjennom årene og har også inspirert meg til selv å oppsøke nye steder og musikalske landskap. Og legger til:
- Dette bestillingsoppdraget har gitt mulighet for fordypning, både som låtskriver og ved å gi mulighet for at vi som ensemble har kunnet utforske musikalske landskap sammen, som er så viktig for å kunne samskape.
Konserten er en blanding av norskspråklige sanger i jazz-sjangeren og spirituals. På konserten vil nye og gamle sanger stå i dialog med hverandre, noen sanger fra Traces of You og noen fortolkninger av afroamerikanske spirituals.
- Jeg har i en årrekke arbeidet med afroamerikanske spirituals, som er folketoner skapt muntlig av de afrikanske slavene i statene. Vandrings-tematikken, løsrivelse og tilknytning, går igjen i mange av spiritualssangene og er også et kjernetema i mine egne tekster, også denne gang. Der mye av tekst-tematikken kretser rundt hjemveier, hjemkomst.
- Hva kan publikum forvente seg om konserten på onsdag?
- Stemmer, strengeinstrumenter og piano sammenveves i et stort, groovy og meditativt landskap, både lavmælt og røft, tekstnært og dansende. Mest av alt håper jeg at musikken får bli et godt rom å komme til, med det man er.
Bildene som følger er fra festivalen Jazzfest i 2019, hvor Kristin hadde med seg flere av artistene som utgjør ensemblet vi får se på konserten den 16.11.